Når voksenlivet bliver lidt for stor en mundfuld: Her kan du betale for at blive puttet som et lille barn

Andrea Hartung gik ned med stress og depression i jagten på succes. Derfor har hun skabt et åndehul, hvor folk kan komme og hvile sig. Kultursociolog kalder tendensen en ”sund reaktion på en usund situation, som mange lever i i dag”.

Knitrende dyner i pastelfarver, blafrende florlette gardiner og en rolig stemme.

Andrea Hartung er i færd med at guide en meditation for de fire kvinder, der ligger godt puttet på madrasserne, der fylder gulvet i det lille rum midt på Frederiksberg.

Stedet hedder Mellow Space.

Et – som navnet antyder – blødt sted, hvor folk kommer for at hvile sig.

- Det er dem, der er supertrætte, der kommer her. Dem der har brug for en pause og for at blive puttet og passet på, som man ville med et lille barn, forklarer Andrea Hartung, der er kvinden bag stedet.

Undervejs i meditationen putter hun dynerne endnu tættere omkring de deltagende med lette, omsorgsfulde berøringer.

Lidt som en mor, der putter sit barn.

quote Vi bliver syge af at leve det liv, vi får fortalt, vi skal leve.

Andrea Hartung

Andrea Hartung er 31 år og oplever, at voksenlivet kan være lidt af en mundfuld. Man skal have en god uddannelse, et velbetalt job med minimum 37 timers arbejde om ugen – og så skal man tilmed skynde sig at få børn og komme ind på boligmarkedet, forklarer hun.

Derfor har hun nu forsøgt at skabe et værn mod alt det. Et sted, der fungerer som en ”pauseknap fra voksenlivet,” hvor hun og andre kan slippe for omverdenens krav og forventninger - mod betaling.

- Problemet er, at vi er udbrændte over hele linjen og overvældede over alt det, vi skal. Vi bliver syge af at leve det liv, vi får fortalt, vi skal leve.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Andrea Hartung mener, at vi som samfund hylder det "larmende og ekstroverte". I Mellow Space forsøger hun at skabe plads til, at man kan "sænke skuldrene, få hjælp og plads til de dybe samtaler og undgå overstimulering".
Andrea Hartung mener, at vi som samfund hylder det "larmende og ekstroverte". I Mellow Space forsøger hun at skabe plads til, at man kan "sænke skuldrene, få hjælp og plads til de dybe samtaler og undgå overstimulering".

Mellow Space

  • Mellow Space er indrettet med madrasser på gulvene, puder og dyner.

  • Her kan man booke sessioner af nogle timers varighed med refleksionsøvelser, aroma- og lydterapi, meditationer og guidet hviletid.

  • Priserne varierer fra 800 -1350 kroner for to personer i to til tre timer.

  • Konceptet kombinerer rumdesign med værktøjer og aktiviteter, der skal pleje relationen til en selv og andre mennesker, mens man hviler sig.

Blev syg med stress og depression

Andrea Hartung har selv oplevet at blive syg i forsøget på at leve op til alle de forventninger og krav, hun føler, hun er blevet mødt med fra omverdenen.

Som ung forestillede hun sig, at hun skulle have ”stor succes”. For hende indebar det en god uddannelse, en flot titel og en masse penge.

Så hun startede på en uddannelse på Copenhagen Business School. Men selvom hun fra starten mærkede, at hun ikke var glad, fortsatte hun helt frem til kandidaten.

- Til sidst blev jeg virkelig, virkelig syg af det. Så syg, at jeg i et helt år var nede med stress og depression. Men selv efter den omgang, vendte jeg tilbage med tanken om, at jeg ikke kunne blive til noget i verden uden en kandidatuddannelse, forklarer hun.

Da hun for anden gang måtte sygemelde sig, besluttede hun at droppe ud af universitetet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Andrea Hartung har i fem år arbejdet med rummets potentiale i relationer, og hvordan man kan skabe samtaler, der er anderledes i form og indhold i forhold til dem, vi har til hverdag. Det forsøger hun at bruge i de øvelser og aktiviteter, hun faciliterer i Mellow Space. Ligesom både tekstiler, farver, duft og lyd er nøje udvalgt til at skabe den rette stemning.
Andrea Hartung har i fem år arbejdet med rummets potentiale i relationer, og hvordan man kan skabe samtaler, der er anderledes i form og indhold i forhold til dem, vi har til hverdag. Det forsøger hun at bruge i de øvelser og aktiviteter, hun faciliterer i Mellow Space. Ligesom både tekstiler, farver, duft og lyd er nøje udvalgt til at skabe den rette stemning.

Men selv da hun efterfølgende fik et job, var der stadigvæk noget, der nagede.

- Det var stadig som om, det ikke føltes rigtigt. Jeg var ikke ægte glad, og det gik op for mig, at jeg ikke på noget tidspunkt i mit voksenliv havde følt mig glad over en længere periode, siger hun.

Så hun sagde sit job op uden at vide, hvad hun skulle. Hun vidste kun, at hun havde brug for en pause. Noget, hun på intet tidspunkt havde tilladt sig selv.

Faktisk er det ”noget af det bedste”, hun nogensinde har gjort at bruge nogle måneder på dagpenge.

- Problemet er, at vi ikke får tid og lov til at mærke efter, hvad vi rent faktisk har lyst til. Derfor brænder vi ud.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Mistrivsel blandt unge

  • I en undersøgelse foretaget af Center for Ungdomsforskning fra 2022 fremgår det, at 27 procent af de unge i undersøgelsen, der føler sig pressede i hverdagen, svarer, at de savner pusterum til at finde ud af, hvad de vil.

  • 51 procent føler sig pressede af, at der er meget, de skal hele tiden.

  • 36 procent oplever, at de krav, der bliver stillet til dem, er svære at leve op til.

  • Undersøgelsen bygger på en række dybdeinterviews med unge i mistrivsel og en kvantitativ analyse blandt 2080 tilfældigt udvalgte unge i alderen 16 til 25 år.

Kilde: Emilia van Hauens bog 'Generationen der skal redde verden… med lidt hjælp fra os andre’.

Der skal være plads til at lade vores følelser fylde mere

Efter nogle måneders tænkepause kom inspirationen lige så stille til Mellow Space. 

Andrea Hartung kunne nemlig mærke, at hun skulle skabe et blødt sted – både for sig selv, sit eget arbejdsliv og for andre.

- Jeg havde brug for at skabe et sted, hvor der er plads til min sårbarhed og den måde, jeg gerne vil leve på. Hvor andre kan få mere blødhed og ro i deres liv og lade deres følelsesliv fylde noget mere, forklarer Andrea Hartung.

Er vi som generation måske blevet lidt for gode til at give plads til vores følelser? Ender det med at blive en hæmsko, tror du?

- Det er et godt spørgsmål, svarer Andrea Hartung lidt tøvende.

- Men nej. Jeg tror, vi kan hele meget i verden ved at flere mærker efter deres følelser og får sagt dem højt i stedet for pludselig at blive nødt til at råbe dem. Jeg tror ikke, vores generation er mere følsom end tidligere generationer. Jeg tror bare, vi er bedre til at sætte ord på følelserne.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Da Andrea Hartung for godt fire år siden blev mor, længtes hun selv efter dyner, ro, udskåret frugt og dybe samtaler. Men hun vidste ikke, hvor hun skulle gå hen. Derhjemme var der krummer i sengen, larm og rod. Det var der, tankerne om Mellow Space for alvor begyndte at opstå.
Da Andrea Hartung for godt fire år siden blev mor, længtes hun selv efter dyner, ro, udskåret frugt og dybe samtaler. Men hun vidste ikke, hvor hun skulle gå hen. Derhjemme var der krummer i sengen, larm og rod. Det var der, tankerne om Mellow Space for alvor begyndte at opstå.

Det synspunkt deler Emilia van Hauen langt hen ad vejen.

Hun er kultursociolog og har for nyligt skrevet bestselleren ’Generationen der skal redde verden… med lidt hjælp fra os andre’.

Den handler om, hvordan de unge generationer – de såkaldte Y’ere og Z’ere – er så markant anderledes end de tidligere generationer.

Hun mener, det er misforstået, når ældre generationer af og til anklager de unge for at være curlede snefnug, der er særligt følsomme eller sarte.

- Den unge generation er den mest sårbare ungegeneration, vi har haft. Men i dag er sårbarhed ikke længere knyttet til svaghed. Tværtimod er det en styrke og en måde at være mere autentisk, ærlig og transparent på, forklarer hun.

- Det betyder, at de unge igennem deres opdragelse er trænede i at være i kontakt med deres følelser og give udtryk for dem. Sammen med en øget hastighed i samfundet, der kræver at man løber hurtigere og hurtigere, er det måske ikke så underligt, at de i deres voksenliv søger en større grad af ro, mening, balance og bedre relationer.

Kultursociolog: Putning kan være en måde at lukke verden ude

Ifølge Emilia van Hauen kan de nye, unge generationer ikke blot se på deres forældres generation og gøre det samme for at sikre sig et godt liv.

- Du kan ikke længere bare arbejde i en bank, og så er du sikret. Vilkårene for de nye generationer er langt mere komplekse og krævende end hos deres forældres generation. Nogle gange synes jeg faktisk det er dybt imponerende, at de overhovedet orker at stå op, forklarer Emilia van Hauen.

Hun vurderer, at et sted som Mellow Space er en del af en tendens, hvor den yngre generation har behov for at afgrænse sig fra en verden, der går så hurtigt, at de ikke længere kan følge med.

quote De reagerer utroligt sundt på en usund situation med alt for meget pres og stress, som alt for mange lever i i dag.

Emilia van Hauen, kultursociolog

Faktisk kan det at blive puttet være en kærkommen og gyldig grund til at lukke af for omverdenen, vurderer hun – og det er ikke nødvendigvis det samme bare at putte sig under dynen i sin egen seng.

- Her har du købt adgang til en aktiv oplevelse, hvor nogen andre tager ansvaret og passer på dig. Ligesom mange af dem har haft forældre, der har været gode til at passe på dem, forklarer kultursociologen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Det handler om at trække sig og skabe indre frem for ydre succes. Det kan både være i form af, at man samles om at bage eller – som i Mellow Space – at hvile sig. For at skabe nærvær, ro og mening.

Er de unge ikke bare lidt mere pivede end i de tidligere generationer?

- Nej. Og det er et stort nej. Der vil selvfølgelig altid være nogle, der er det. Men de findes i alle generationer. I virkeligheden reagerer de bare utroligt sundt på en usund situation med alt for meget pres og stress, som alt for mange lever i i dag.

Vi er nødt til at tage nogle ting alvorligt

I dag arbejder Andrea Hartung både som freelancer og har et deltidsjob for at få økonomien til at hænge sammen.

Og så håber hun naturligvis, at hun en dag kan leve af at ”skabe ro” i Mellow Space.

- Det rum, jeg har skabt her, kan ikke løse de helt store udfordringer. Jeg tror, der er nogle ting på samfundsplan, vi bliver nødt til at se på og tage virkelig alvorligt, siger hun.

- Men det her er mit lillebitte bud på noget, der kan gøre det hele lidt mere rart og overskueligt at være i.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik