En måned efter lukningen af Pusher Street: "Du kan godt gå en tur og blive tilbudt at købe noget tjald"

Det organiserede hashsalg i Pusher Street blev lukket den 6. april 2024, og en måned efter lukningen gør Christiania, politiet og Justitsministeren status.

Pusher Street var engang nordens største hashmarked, men lørdag den 6. april afholdt Christiania en aktionsdag, der blev første dag i en lukning, som nu har varet en hel måned.

Aktionsdagen gik ud på at fjerne de brosten, der i årtier har udgjort det bogstavelige fundament under flere rockerklubbers og banders hashmarked.

I dag er gaden ikke bare blotlagt for brosten, den er gravet op og hegnet ind. 

Og Mette Prag, der er talsperson for Christiania, har stadig ikke helt vænnet sig til synet af den opgravede Pusher Street.

- Jeg synes stadigvæk, det er ret crazy at rende rundt her i en sandkasse med jordbunker og det hele. Hver dag er der nye mærkelig ting, der viser sig, vand der pibler frem og så videre, men det er også fedt, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sådan her så Pusher Street ud midt på dagen d. 6. maj 2024. Det der engang var nordens største hashmarked er nu en byggeplads
Sådan her så Pusher Street ud midt på dagen d. 6. maj 2024. Det der engang var nordens største hashmarked er nu en byggeplads
Foto: Mathias Andreasen/TV 2 Kosmopol

Småsalg i krogene

Opgravningen af brostenene i Pusher Street lørdag d. 6. april var første led i en forandringsplan, hvor formålet er at slippe helt af med det organiserede hashsalg, der har hersket i gaden i flere årtier.

Først skal der lægges nye kloak- og vandrør i jorden under Pusher Street og sidenhen skal områdets fysiske rammer ændres.

Status på månedsdagen er, at det organiserede hashsalg er forsvundet fra Christiania.

- Det, vi kan se nu, er, at der jo ikke er alle de åbenlyse boder. Og vi ser heller ikke den bandeaktivitet og den brutalitet, som vi så før, og det er vi super lettede over, siger hun.

I krogene på Christiania kan man dog stadig finde en lille summen af de aktiviteter, der engang prægede Pusher Street.

- Du kan godt gå en tur og blive tilbudt at købe noget tjald. Der er også nogle, der synes, at de er blevet tilbudt noget coke eller noget andet. Det er primært lykkeriddere, der ser, at der er et tomrum og som forsøger at udnytte det, siger Mette Prag.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Opgravningen af Pusher Street handler blandt andet om at lægge nye kloak- og vandrør ned i jorden under Pusher Street
Opgravningen af Pusher Street handler blandt andet om at lægge nye kloak- og vandrør ned i jorden under Pusher Street
Foto: Mathias Andreasen/TV 2 Kosmopol

Politiets vurdering

Simon Hansen, der leder en operativ specialafdeling under Københavns Politi fokuseret mod den organiserede hashhandel i Pusher Street, vurderer også, at man har opgivet at sælge på Pusher Street - for nu.

- Det overordnede billede for os er, at de kriminelle grupper, som vi kalder dem, ikke har insisteret på at blive på Christiania. Vi ser stadigvæk enkelte personer, som er relateret til konkrete kriminelle grupper, men i det store hele er det vores indtryk, at de har forladt Pusher Street, siger Simon Hansen.

De personer, der på det her tidspunkt befinder sig i områdets kroge, er ikke personer fra de kriminelle grupperinger, der tidligere har befundet sig i Pusher street, vurderer politiet.

Og imens hashsalget i Pusher street er lukket, har politiet endnu ikke set, at markedet bare har flyttet sig og nu foregår på andre gader og pladser.

- Det er klart vores indtryk, at der er en hel masse åbenlys hashhandel, der er forsvundet. Der er en masse hashhandel, som ikke er flyttet til andre steder, en til en, i en eller anden form for forskydning, siger Simon Hansen.

I hvilket omfang lukningen af Pusher Street har betydet et øget salg af cannabis via sociale medier, kan politiet på det her tidspunkt ikke sige noget entydigt om, men de følger det tæt.

Kan det blive ved?

Man skal ikke befinde sig længe i området omkring Pusher Street, før tydeligt uniformerede betjente fra Københavns Politi dukker op i ens synsfelt.

Politiets tilstedeværelse handler om at sikre tryghed på Christiania, og det handler også om blive ved med at forhindre rockere og bander i at vende tilbage til Pusher Street og genvinde det marked, de for nu har tabt, understreger Simon Hansen.

Men hvor længe kan politiet opretholde den indsats? Det spørgsmål har vi stillet justitsminister Peter Hummelgaard (S), der først svarer, at indsatsen på Christiania i dag - også set fra et ressourcemæssigt perspektiv - er helt anderledes end tidligere.

- Altså, det er jo ikke 300 politifolk, der skal stå med skjolde og møde brosten og alt muligt andet. Så på den måde er opgaven jo, selvom den trækker ressourcer, så trækker den færre ressourcer, end hvis vi havde forsøgt at gøre det på den samme måde, som man har forsøgt det alt for mange gange, uden nogen succes, siger han.

Men er der en bagkant for, hvor længe politiet har den indsats, som de har lige nu?

- Der er ikke sat nogen bagkant, og vi forholder os hele tiden til opgavens karakter. Vi er gået ind i det her med det perspektiv, at det er en langsigtet plan, som skal føre til en permanent udsmidning af den rå bandekriminalitet på Christiania. Og derfor er der ikke sat nogen deadline på, for hvornår det engagement, som jeg selv har, og regeringen har, og politiet har, at det ophører, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Christianias budskab til Politiet

Selvom politiet er blevet inviteret indenfor af Christianitterne og lukningen af Pusher Street er sket i et tæt samarbejde med Christiania, så får politiets blivende indsats i dag alligevel en efterkritik med på vejen, som ikke kun er positiv.

- Det, der ligesom er det svære nu, og som jeg tror at politiet skal have revurderet lidt, det er at der bliver gået i meget små sko i forhold til psykisk sårbare folk, der ryger en joint. Altså, de skal fandme gå efter de rigtige, siger Mette Prag.

Men politiet kan vel dårligt ignorere, hvis der bliver røget joints herude? Fordi det er jo stadigvæk ulovligt, så det bliver de vel nødt til at slå ned på?

Jeg synes, at folk er rigtig gode til at tage det stille og roligt med at ryge joints. Men når man går efter psykisk syge folk, der tydeligvis ikke lige har retningssansen, så synes vi, at man er gået i for små sko, siger talsperson for Christiania, Mette Prag.

- Altså jeg tænker, at politiets opgave er at holde banderne og de kriminelle voldsfreaks væk fra det her område. Og så mener jeg faktisk, at Christiania er ret gode til at få den her hverdag til at fungere herude. Der behøver vi ikke at have politiet til at kigge på hverdags-Christiania, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Enkelte vartegn hænger stadig omkring Pusher Street og giver mindelser om, hvad gaden for bare en måned siden var centrum for.
Enkelte vartegn hænger stadig omkring Pusher Street og giver mindelser om, hvad gaden for bare en måned siden var centrum for.
Foto: Mathias Andreasen/TV 2 Kosmopol

Vi har forelagt Mette Prags kritik for Simon Hansen fra Københavns Politi, der svarer sådan her:

- Vi fokuserer faktisk ikke vores indsats på at gå efter socialt udsatte. Det er en lidt forkert konklusion at lave. Det gør vi ikke. Vi er faktisk ret opmærksomme på, hvem det er, vi skal gå særligt efter, starter han og fortsætter:

- Grunden til, at vi jævnligt skriver [en bøde til] folk, som sidder og ryger helt åbenlyst, det er simpelthen, at hvis der er nogen, der sidder og ryger derude, så har de også købt det et sted på Christiania, og det genererer salg, og salget skal vi have væk fra Christiania.

- Derudover så er jeg glad for at høre, at Christianitterne synes, at politiet skal patruljere mindre, for det må jeg også være ensbetydende med, at de så har flere og flere ting, der gør, at Pusher Street bliver forandret, og der er mindre og mindre behov for os, afslutter Simon Hansen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik